Informatie voor mensen met ALK met een niet-westerse achtergrond

 

Pharos ‘Onzichtbare pijn’ – adviezen voor de implementatie van de NHG-standaard SOLK bij patiënten met een migrantenachtergrond. Gratis te downloaden op: https://www.pharos.nl/kennisbank/onzichtbare-pijn/

 

Pharos: handreiking bij verborgen psychosociale problemen. Gratis te downloaden:

https://www.pharos.nl/kennisbank/handreiking-bij-verborgen-psycho-sociale-problemen-een-anamnestisch-gesprek-met-patienten-met-een-migrantenachtergrond-2/

 

‘Begrijp je lichaam’ voorlichtingsmap, CBO/LHV/Pharos. Gratis te downloaden op https://www.begrijpjelichaam.nl/documents/doc/begrijpjelichaam/begrijp-je-lichaam_volledigeversie.pdf. Niet specifiek SOLK of chronische pijn, wel prikkelbare darm syndroom.

 

‘Lichte dagen, donkere dagen’ o.a. tekeningen, Trimbos. Cursus voor Turken en Marokkanen met depressieve klachten. Wordt aangeboden bij diverse GGZ instellingen. Het Trimbos instituut ontwikkelde cursusmateriaal: ‘Lichte dagen, donkere dagen’, bedoeld voor mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst die last hebben van depressiviteit, somberheid of ‘nergens meer zin in hebben’. Onder andere zijn eenvoudige tekeningen te bestellen in de vorm van gelamineerde platen, zoals een weegschaal in verschillende balansstanden, lopen onder zon/lopen onder regen, of met een last (steen of rugzak vol zorgen) op de rug.

https://www.pharos.nl/kennisbank/als-je-stress-hebt-veel-denkt-en-slecht-slaapt-farsi/

GGZ-brochures in Arabisch, Engels, Farsi, Frans, Somali, Sorani

  • Waar kunt u hulp vinden voor uw psychische klachten?
  • Langdurige stressklachten en wat u er aan kunt doen.
  • Als u last heeft van concentratieproblemen, nachtmerries, angst, somberheid…

 

www.gezondin.nu: programma Pharos in 164 gemeenten met online platform met informatie en initiatieven, lokale aanpak van gezondheidsachterstanden.

 

www.huisarts-migrant.nl

 

www.nederlandgezond.org 

 

https://www.facebook.com/syriersgezond

 

De 4DKL is in vele talen beschikbaar: engels, frans, duits, tsjechisch, deens, grieks, turks, marokkaans, arabisch, pools, roemeens, russisch, servisch, spaans, zweeds en urdu (4DSQ). In iedere taal is de 4DKL weer gevalideerd en kent andere afkapwaarden die erbij staan.